Adók és járulékok 2015

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2015. január 9.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2015/01. számában (2015. január 9.)

Új év, új adózási szabályok. Ez a – szinte természeti törvényként érvényesülő – rend ezúttal sem borul fel, így a 2015-re való felkészülés kötelező eleme lesz a január 1-jétől hatályba lépő passzusok tanulmányozása. Ehhez nyújtunk segítséget, amikor hagyományos év végi tematikus összeállításunkban adónemenként ismertetjük a közterhek rendszerének újdonságait, amelyek részben kedvezően, részben kedvezőtlenül érintik a cégek költségvetését. A személyi jövedelemadóval kapcsolatban például változatlan marad a béren kívüli juttatásként adható juttatások köre, megnő viszont a juttatások után a kifizető által fizetendő közteher.

Jelentős változás a társasági adózás terén az elhatárolt veszteség felhasználásának időbeli korlátozása, a K+F adóalap-kedvezmény minősítési eljáráshoz kötése, a statisztikai szûrések alkalmazásának bevezetése a transzferárszabályok kapcsán.

Jövőre jelentősen bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, települési adókat vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát.

Az adózás rendjéről szóló törvény változásai közül kiemeljük a feltételes adómegállapítás iránti kérelemmel kapcsolatos eljárási határidők módosítását.

A fő adónemeken túl az úgynevezett kisadókról sem szabad elfeledkeznünk, amelyek közül sok adófajtát érintenek a mostani változások.

A Szerkesztőség

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2015. január 9.) vegye figyelembe!