Cégvezetők Klubja®
KONFERENCIAPROGRAM
ÉS JELENTKEZÉSI LAP

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása
A munkaerő-áramlással kapcsolatos legfontosabb adózási és társadalombiztosítási kérdések

Online, élő konferencia és konzultáció
2024. június 5. (szerda) 10.00–14.00
ELŐADÓK
dr. Orbán Ildikó adószakértő, NAV Ügyfélszolgálati főosztályvezető
Széles Imre társadalombiztosítási szakérő, BFKH Nyugdíjbiztosítási Főosztály Ellenőrzési szakterületének osztályvezetője
Horváth-Farkas Zsuzsanna Társadalombiztosítási Levelek szerkesztő

A munkaerő áramlása nem új jelenség, az elmúlt 10 évben azonban olyan jelentős mértékben nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, ami már láthatóan megbolygatta a munkaerőpiacot és a bérszámfejtést végző szakemberek életét is. A külföldiek foglalkoztatásával kapcsolatban ugyanis számtalan olyan problémával, kérdéssel kell megbirkózni, ami magyar állampolgárok esetén fel sem merül. Hol adózik? Biztosított lesz, jogosult egészségügyi ellátásra? Hogyan lesz tajszáma, adóazonosítója, szükség van egyáltalán ezekre? Be kell jelenteni, és ha igen, hogyan, hová, miért…? Csak néhány felvetődő kérdés, amelyekre több jogszabály ismerete és értelmezése után találhatjuk meg a válaszokat.
Az adózási és a társadalombiztosítási helyzet rendezése nemcsak azért fontos, hogy a munkavállaló biztonságban érezze magát, hanem azért is, mert pl. az Unión belül a hatóságok együttműködésének eredményeként előbb-utóbb kiderül, ha valami nem egyezik, netán nem történt meg a közteherfizetés. Ez pedig utólag nagyon sokba kerülhet.
A Társadalombiztosítási Levelek szerkesztősége is érzi ezt a tendenciát, hiszen egyre több kérdést kapunk a témával kapcsolatban. A kérdésekből egyértelműen kiderül, hogy milyen sok a félreértés, a téves jogértelmezésből fakadó hiba, vagy egyszerűen a jogszabályok, előírások hiányos ismerete miatti bizonytalanság a külföldiek magyar cégeknél történő foglalkoztatásával kapcsolatban.
Ez inspirálta a konferencia életre hívását, amelynek célja a tévhitek eloszlatása és a témával kapcsolatos alapvető ismeretek egyértelművé tétele. A konferencia során stúdióbeszélgetés formájában járjuk körül a gyakorlatban felmerülő kérdéseket. Minden esetet megvitatunk a személyi jövedelemadózás és a társadalombiztosítás oldaláról is, ami megkönnyíti a jogszabályok, az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását.
A kérdéskör rendkívül összetett. Jelen előadás kifejezetten a munkavégzésre, a munkáért járó díjazásokkal kapcsolatos problémákra összpontosít. Nem lesz szó ezért a tőkejövedelmekhez kapcsolódó közteherviselésről, illetve a munkaerő-kölcsönzésről sem.
Tematika:
  • Külföldiek foglalkoztatásához kapcsolódó engedélyek, bejelentési kötelezettségek (Előadó: Horváth-Farkas Zsuzsa)
  • A nemzetközi személyi jövedelemadózás rendszere – Adóegyezmények (Előadó: dr. Orbán Ildikó)
  • A társadalombiztosítás nemzetközi rendszere (Előadó: Széles Imre)
    – Európai uniós szabályok
    – Harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó jogszabályok, ezen belül a szociális biztonsági egyezmények alá tartozó, illetve az egyezmények hatálya alá nem tartozó munkavállalókra vonatkozó szabályok
  • Összegzés, a legfontosabb témák ismétlése, a témához kapcsolódóan érkezett kérdések megvitatása
Stúdióbeszélgetés:
A legfontosabb gyakorlati problémák megvitatása adózási és társadalombiztosítási szempontból
Témák:
• külföldi munkavállaló adóazonosítója, tajkártyája;
• adó- és járulékkedvezmények érvényesítése;
• külföldi munkavállaló magyarországi kiküldetése;
• távmunka – külföldről Magyarországra, Magyarországról külföldre
• külföldi ügyvezetők
A KONFERENCIA CÉLJA
A tévhitek eloszlatása és a témával kapcsolatos alapvető ismeretek egyértelművé tétele. A konferencia során stúdióbeszélgetés formájában járjuk körül a gyakorlatban felmerülő kérdéseket. Minden esetet megvitatunk a személyi jövedelemadózás és a társadalombiztosítás oldaláról is, ami megkönnyíti a jogszabályok, az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását.
A KONFERENCIA IDŐRENDJE
09.30–10.00 Becsatlakozás a konferenciára
10.00–10.05 Bemutatkozás
10.05–10.20 Külföldiek foglalkoztatásához kapcsolódó engedélyek, bejelentési kötelezettségek (Előadó: Horváth-Farkas Zsuzsa)
10.20–10.45 A nemzetközi személyi jövedelemadózás rendszere – Adóegyezmények (Előadó: dr. Orbán Ildikó)
10.45–11.10 A társadalombiztosítási nemzetközi rendszere (Előadó: Széles Imre): Európai uniós szabályok; Harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó jogszabályok, ezen belül a szociális biztonsági egyezmények alá tartozó, illetve az egyezmények hatálya alá nem tartozó munkavállalókra vonatkozó szabályok
11.10–11.30 Összegzés, a legfontosabb témák ismétlése, a témához kapcsolódóan érkezett kérdések megvitatása
11.30–12.00 Szünet
12.00–13.30 Stúdióbeszélgetés – A legfontosabb gyakorlati problémák megvitatása adózási és társadalombiztosítási szempontból
13.30–13.40 Szünet
13.40–14.00 Beérkezett kérdések megválaszolása
A RÉSZVÉTEL TECHNIKAI SZÜKSÉGLETE
A konferenciát követheti asztali számítógépről, laptopról, tabletről vagy akár az okostelefonjáról, megfelelő internetkapcsolat esetén.
Tesztelje most a számítógépét! Ha elindul a videó, és hallja a hangot, az eszköz alkalmas a konferencia megtekintéséhez.
KAPCSOLAT
Hírtőzsde Holding Zrt.
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54.
ugyfelszolg@cegnet.hu
+36 (1) 202-2199/200-as mellék
KONFERENCIÁRÓL FELVÉTEL KÉSZÜL:
Erre a konferenciára a jelentkezés lezárult.
Konferenciáról videófelvétel készül, amelyet a későbbiek során elérhetővé teszünk.
Köszönjük érdeklődését.