Változó nyugdíjrendszer

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2011. január 14.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2011/01. számában (2011. január 14.)

Az ipari társadalmak, kiváltképp Európa országai az elmúlt években sorra szembesültek az eddigi nyugdíjmodellek fenntarthatatlanságával. A megoldási javaslatok persze országonként eltérők, de mindenütt hatalmas társadalmi, politikai viharokat kavar az eddigi struktúrák megbolygatása. A kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság megszüntetése és a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos egyéb kormányzati intézkedések, szándékok nálunk is hetek óta a közérdeklődés homlokterében állnak. A vitában gyakran keverednek a szakmai és az érzelmi, politikai érvek.

Egy bizonyos: az idei január a legtöbb ember számára a menni vagy maradni dilemma jegyében telik, hiszen ebben a hónapban a magán-nyugdíjpénzári tagoknak el kell dönteniük, visszalépnek-e az úgynevezett állami rendszerbe, vagy fenntartják a pénztári tagságukat. Ez azokat is a kérdés átgondolására kényszeríti, akik nem mutatnak különösebb érdeklődést a társadalmi problémák iránt.

Idei első tematikus összeállításunkban a kérdéskör szigorúan jogi szempontú megközelítésére vállalkoztunk, hogy sine ira et studio felvázoljuk a hazai nyugdíjrendszerre vonatkozó alapvető tudnivalókat és az új előírásokkal kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2011. január 14.) vegye figyelembe!