Külföldi munkavállalók foglalkoztatása – a munkaerő-áramlással kapcsolatos legfontosabb adózási és társadalombiztosítási kérdések

Videófelvétel online konferenciáról

Az alábbiakat éri el a megvásárlás után:
1. konferenciavideó: Horváth-Farkas Zsuzsanna Társadalombiztosítási Levelek szerkesztő
A videóban látható prezentáció letölthető itt
2. konferenciavideó: dr. Orbán Ildikó adószakértő, NAV Ügyfélszolgálati főosztályvezető
A videóban látható prezentáció letölthető itt
3. konferenciavideó: Széles Imre társadalombiztosítási szakérő, BFKH Nyugdíjbiztosítási Főosztály Ellenőrzési szakterületének osztályvezetője
A videóban látható prezentáció letölthető itt
4. konferenciavideó: dr. Orbán Ildikó adószakértő, NAV; Széles Imre társadalombiztosítási szakérő, BFKH; Horváth-Farkas Zsuzsanna TB Levelek szerk.

Előadók:
dr. Orbán Ildikó adószakértő, NAV Ügyfélszolgálati főosztályvezető
Széles Imre társadalombiztosítási szakérő, BFKH Nyugdíjbiztosítási Főosztály Ellenőrzési szakterületének osztályvezetője
Horváth-Farkas Zsuzsanna Társadalombiztosítási Levelek szerkesztő

A videók hossza: 52 perc, 31 perc, 40 perc, 85 perc
A felvétel időpontja 2024. június 5.

RÉSZTVE­VŐKNEK
díjmentes
 
A konferencia díját már megfizetőknek a 4 videó díjmentesen megtekinthető.
 
8850 Ft
+27 % áfa
Bárkinek a 4 videó korlátlanul megtekinthető díjfizetést követően.
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
KEDVEZ­MÉNYES ÁR
4425 Ft
+27 % áfa
A Költségvetési Levelek és/vagy Közbeszerzési Levelek és/vagy Munkaügyi Levelek és/vagy Számviteli Levelek és/vagy Társadalombiztosítási Levelek előfizetőknek.

Kérdése van? Segít Ügyfélszolgálatunk

Amennyiben a belépéssel, vásárlással, előfizetéssel kapcsolatban kérdése van szívesen segítünk, keresse ügyfélszolgálatunkat az ugyfelszolg@cegnet.hu e-mail címen, vagy munkanapokon 8:00-16:00 óráig a +36 1 202 2199/200-as telefonszámon.

Tartalom

Előadók:
dr. Orbán Ildikó adószakértő, NAV Ügyfélszolgálati főosztályvezető Széles Imre társadalombiztosítási szakérő, BFKH Nyugdíjbiztosítási Főosztály Ellenőrzési szakterületének osztályvezetője Horváth-Farkas Zsuzsanna Társadalombiztosítási Levelek szerkesztő

A munkaerő áramlása nem új jelenség, az elmúlt 10 évben azonban olyan jelentős mértékben nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon, ami már láthatóan megbolygatta a munkaerőpiacot és a bérszámfejtést végző szakemberek életét is. A külföldiek foglalkoztatásával kapcsolatban ugyanis számtalan olyan problémával, kérdéssel kell megbirkózni, ami magyar állampolgárok esetén fel sem merül. Hol adózik? Biztosított lesz, jogosult egészségügyi ellátásra? Hogyan lesz tajszáma, adóazonosítója, szükség van egyáltalán ezekre? Be kell jelenteni, és ha igen, hogyan, hová, miért…? Csak néhány felvetődő kérdés, amelyekre több jogszabály ismerete és értelmezése után találhatjuk meg a válaszokat.
Az adózási és a társadalombiztosítási helyzet rendezése nemcsak azért fontos, hogy a munkavállaló biztonságban érezze magát, hanem azért is, mert pl. az Unión belül a hatóságok együttműködésének eredményeként előbb-utóbb kiderül, ha valami nem egyezik, netán nem történt meg a közteherfizetés. Ez pedig utólag nagyon sokba kerülhet.
A Társadalombiztosítási Levelek szerkesztősége is érzi ezt a tendenciát, hiszen egyre több kérdést kapnak a témával kapcsolatban. A kérdésekből egyértelműen kiderül, hogy milyen sok a félreértés, a téves jogértelmezésből fakadó hiba, vagy egyszerűen a jogszabályok, előírások hiányos ismerete miatti bizonytalanság a külföldiek magyar cégeknél történő foglalkoztatásával kapcsolatban.
Ez inspirálta a konferencia életre hívását, amelynek célja a tévhitek eloszlatása és a témával kapcsolatos alapvető ismeretek egyértelművé tétele. A konferencia során stúdióbeszélgetés formájában járják körül a gyakorlatban felmerülő kérdéseket. Minden esetet megvitatják a személyi jövedelemadózás és a társadalombiztosítás oldaláról is, ami megkönnyíti a jogszabályok, az elméleti tudás gyakorlati alkalmazását.
A kérdéskör rendkívül összetett. Jelen előadás kifejezetten a munkavégzésre, a munkáért járó díjazásokkal kapcsolatos problémákra összpontosít. Nem lesz szó ezért a tőkejövedelmekhez kapcsolódó közteherviselésről, illetve a munkaerő-kölcsönzésről sem.
Tematika:
  • Külföldiek foglalkoztatásához kapcsolódó engedélyek, bejelentési kötelezettségek (Előadó: Horváth-Farkas Zsuzsa)
  • A nemzetközi személyi jövedelemadózás rendszere – Adóegyezmények (Előadó: dr. Orbán Ildikó)
  • A társadalombiztosítás nemzetközi rendszere (Előadó: Széles Imre)
    – Európai uniós szabályok
    – Harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó jogszabályok, ezen belül a szociális biztonsági egyezmények alá tartozó, illetve az egyezmények hatálya alá nem tartozó munkavállalókra vonatkozó szabályok
  • Összegzés, a legfontosabb témák ismétlése, a témához kapcsolódóan érkezett kérdések megvitatása
Stúdióbeszélgetés:
A legfontosabb gyakorlati problémák megvitatása adózási és társadalombiztosítási szempontból
Témák:
• külföldi munkavállaló adóazonosítója, tajkártyája;
• adó- és járulékkedvezmények érvényesítése;
• külföldi munkavállaló magyarországi kiküldetése;
• távmunka – külföldről Magyarországra, Magyarországról külföldre
• külföldi ügyvezetők