10. Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2018. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2018/01. számában (2018. január 1.)

2018. január 1-jétől turizmusfejlesztésihozzájárulás-köteles az Áfa-törvény 5 százalékos adómértéke alá tartozó, az étkezőhelyi vendéglátásban helyben készített étel és nem alkoholtartalmú ital ellenérték fejében történő árusítása.

10.1. A hozzájárulás mértéke

A hozzájárulást a hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújtó személy vagy szervezet fizeti, mértéke a szolgáltatás áfa nélküli ellenértékének 4 százaléka.

10.2. Önadózás

A hozzájárulást az önadózás szabályai szerint kell a teljesített szolgáltatások után megállapítani. A bevallási kötelezettséget a hozzájárulás alanyára irányadó, az Áfa-törvényben szereplő bevallási időszakra és határidőig kell teljesíteni. Ha a hozzájárulás alanya az adott időszakra áfabevallás benyújtására nem kötelezett, akkor a hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás Áfa-törvény szerinti teljesítési időpontját követő év február 25. napjáig meg is kell fizetni az állami adóhatósághoz. A hatósági feladatokat az állami adóhatóság látja el, egyéb eljárási kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(Az új adónemről már 2016-ban született döntés 2018. adóévi hatálybalépéssel.)

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2018. január 1.) vegye figyelembe!