9. Népegészségügyi termékadó

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2017. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2017/01. számában (2017. január 1.)

9.1. Alkoholos italok

9.1.1. Alkoholos italoknak nem minősülő termékek

2017-től az alkoholos frissítők [Neta tv. 2. § g) pont] sem tekinthetők alkoholos italnak, és az adóköteles italok köréből kikerül a gyógynövényes italok kategóriája. [Neta tv. 2. § i) pont]

9.1.2. Gyógynövényes ital

Az új definíció szerint a gyógynövényes italnak számító, 2016. december 31-én hatályos Jöt. szerinti alkoholterméknek adalékanyag-mentesnek kell lennie, és legalább hétféle növényből származó gyógynövényt kell tartalmaznia úgy, hogy az összes gyógynövénytartalom minimum 3 gramm/100 milliliter, az egyes, felhasznált gyógynövénytartalom pedig minimum 0,2 gramm/100 milliliter. Gyógynövénykivonat hozzá­-adásakor az italnak az előző határértékeknek megfelelő hatóanyagot kell tartalmaznia. Ha a felhasznált gyógynövény nedvességtartalma meghaladja vagy nem éri el ezt az értéket, a mennyiséget át kell számítani a 15%-os nedvességtartalmú mennyiségre. További feltétel, hogy az italban a felhasznált gyógynövények ízének és illatának kell dominánsnak lennie.

A 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. számú mellékletének 31. pontja szerinti ízesített vodkák nem minősülhetnek gyógynövényes italnak. (Neta tv. 1. § 22. pont)

9.1.3. Adalékanyag

A gyógynövényes ital új fogalmával összefüggésben módosul az adalékanyag fogalma, 2017-től a színezőanyagként használt karamell mellett a gyógynövénykivonat sem minősül adalékanyagnak. (Neta tv. 1. § 15. pont)

9.1.4. Gyógynövény

A 2017-től már csak a növény azon része (különösen a növény szerve, gyökere, levele, virága, termése) minősül gyógynövénynek, melyet a benne lévő hatóanyag miatt a gyógyászatban alkalmaznak. (Neta tv. 1. § 16. pont)

9.1.5. Ízesített sörök

Ízesített sörnek minősül az az ital is, amelyhez nem cukrot, hanem édesítőszert adnak, feltéve hogy az ital cukor-, illetve édesítőszer-tartalma együttesen meghaladja az 5 gramm/100 milliliter mennyiséget. Az együttes cukor- és édesítőszer-tartalom meghatározásakor az édesítőszerek mennyiségét aszerint kell számítani, hogy hány gramm cukor kiváltására alkalmasak. [Neta tv. 2. § f) pont]

Édesítőszernek az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklete B. részének 2. Édesítőszerek felsorolásában szereplő anyagok minősülnek (pl. aszpartám, szacharinok, laktit, xilit stb.). (Neta tv. 1. § 21. pont)

9.1.6. Alkoholos frissítők

Adóköteles alkoholos frissítőnek minősülnek azok a 2208 vámtarifaszám alá tartozó alkoholos italok (pl. whisky, rum, gin, vodka), amelyek üdítőitalt tartalmaznak, valamint cukor- és édesítőtartalmuk meghaladja az 5 gramm/100 milliliter mennyiséget. Az együttes cukor- és édesítőszer-tartalom meghatározásakor az édesítőszerek mennyiségét aszerint kell számítani, hogy hány gramm cukor kiváltására alkalmasak.

Az alkoholos frissítők fogalma alá fognak tartozni azok az italok is, melyek üdítőital helyett adalékanyagot tartalmaznak. [Neta tv. 2. § g) pont]

Azok az italok tekinthetők a jövőben alkoholos frissítőnek, amelyek alkoholtartalma maximum 5 térfogatszázalék. (Ezen határértékeket meghaladó alkoholtartalmú italok a jövőben automatikusan az alkoholos italok körébe tartoznak.)

9.2. Tejalapanyag

2017. január 1-jétől új értelmező rendelkezés definiálja a tejalapanyagot, amely a termékben található tej és tejtermék (különösen a joghurt, a kefir, a vaj, a túró, a tejszín, a tejpor, a sajt és az író). (Neta tv. 1. § 20. pont)

9.3. Egészségmegőrző program

2017. január 1-jétől már a legfeljebb 500 forint ellenében elérhető programok, rendezvények is egészségmegőrző programnak minősülhetnek, ezek költségei is levonhatóvá válhatnak az adómegállapítási időszakban egyébként fizetendő neta összegéből (legfeljebb annak 10%-áig). (Neta tv. 1. § 19. pont)

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2017. január 1.) vegye figyelembe!