Bevezető

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2017. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2017/01. számában (2017. január 1.)

Az új év ezúttal is sok tekintetben új adószabályokat jelent a vállalkozások számára. A 2017-es adóévre való felkészülés azonban kellemesebbnek ígérkezik a megszokottnál, hiszen mérséklődnek a gazdaság szereplőinek közterhei.

A társasági adó 9 százalékra, a kisvállalati adó 14 százalékra, a szociális hozzájárulási adó 22 százalékra, míg a százalékos egészségügyi hozzájárulás 22 százalékra csökken. A kis- és középvállalkozások adóterhelésének könnyítését jelenti, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának bevételi értékhatára 6 millió forintról 12 millió forintra emelkedik, az általános forgalmi adónál pedig az alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millió forintra nő.

A baromfihús és a tojás, valamint a friss tej értékesítésének áfája 5 százalékra csökken, a vendéglátásban felszolgált ételek és a helyben készített nem alkoholos italok, illetve az internetszolgáltatás áfakulcsa pedig 18 százalék lesz.

A csökkenő adókulcsokon kívül számos kedvezmény támogatja a beruházásokat, így például társaságiadó-kedvezményben részesülnek az energiahatékonysági beruházások, és enyhülnek a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének létszám- és bérköltségnövelési feltételei.

A munkaerő-mobilitás ösztönzését szolgálják a személyi jövedelemadóban megjelenő kedvezmények is (például adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás). 2017-től kedvezményes adózás mellett béren kívüli juttatásként éves szinten 100 ezer forint összeg készpénzben is adható a dolgozóknak.

2017-ben fontos változás, hogy új jövedéki törvény lép hatályba, amely nemcsak átláthatóbb, egyszerűbb és rövidebb a korábbi törvénynél, de a mai kornak megfelelően a teljes elektronizációra törekszik.

Tematikus összeállításunkban – a szokott módon – adónemenként vesszük sorra a vállalkozások számára fontos újdonságokat. A könnyebb eligazodást ezúttal is részletes alcímrendszer segíti.

A Szerkesztőség

Lapzárta: 2016. december 12.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2017. január 1.) vegye figyelembe!