Bevezető

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2016. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2016/01. számában (2016. január 1.)

A 2016-os év adózási szlogenje minden bizonnyal a jó adózó-rossz adózó szókapcsolat lesz. Az adóhatóság ugyanis ilyen kategóriákba sorolja majd a vállalkozásokat, miután adózási szempontból minősítette őket. A kötelezettségeiket pontosan, határidőben teljesítő jó adózókat különféle kedvezményekben részesíti a törvény, azzal a nem titkolt céllal, hogy vonzóvá tegye az önkéntes jogkövetést, az adózási kötelezettségek betartását. Ezzel szemben a rossz adózók szigorúbb elbírálás alá esnek annak érdekében, hogy a jövőben ne érje meg a jogszabályok megsértése, az adóhiány halmozása.

A novemberben elfogadott törvénymódosítások legjellemzőbb változásai tehát az adózó és az adóhatóság kapcsolatrendszerét érintik. A 2015. évi CLXXXVII. törvényhez fűzött indokolás szerint minderre az ország versenyképességének javítása érdekébe van szükség.

Hagyományos összeállításunkban természetesen nem csak az adózás rendjével foglalkozunk. A szokásos módon ezúttal is áttekintjük az egyes adónemek és egyéb közteherfajták szabályozásának újdonságait, ismertetjük a módosítások lényeges elemeit, valamint az évközi változásokat is.

Az általános forgalmi adóról és a helyi adókról szóló törvények módosításai a törvényhozói szándék szerint csökkentik majd a vállalkozások adminisztrációs terheit. Az illetéktörvény, illetve a gépjárműadóról szóló törvény módosítása elsősorban a fuvarozó cégeknek kedvez majd új mentességek képében, elsősorban a környezetkímélő járművek használatának ösztönzése érdekében. A személyi jövedelemadóban az egyszázalékos adócsökkentésen kívül ezúttal nincsenek meglepetések, az eddigi rendszer lényegében változatlan marad.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2016. január 1.) vegye figyelembe!