Adó-, illeték- és járulékváltozások 2010

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2010. december 10.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2010/06. számában (2010. december 10.)

Az elmúlt évek szokásos év végi adóváltozásaihoz képest a mostani törvénymódosítások – a kormányváltásnak megfelelően – a korábbitól eltérő gazdaságfilozófia jegyében születtek. A célok azonban évek óta ugyanazok: az államháztartás krónikus egyensúlytalanságának megszüntetése és a vállalkozások versenyképességének növelése. Az állam mindezeket leginkább a nagy elvonási rendszereken keresztül tudja befolyásolni, s a kívánt irányba terelni.

Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény bevallottan csak az első lépés, amit jövőre – az ígéretek szerint – még több követ majd. A 2011-es adókörnyezetet mindenesetre ez a törvény határozza meg, amely több adónem esetében radikális változásokat hoz a vállalkozások, illetve a magánemberek számára, nem utolsó sorban adócsökkentés formájában.

Tematikus összeállításunkban ennek az első intézkedéscsomagnak a szabályait ismertetjük. Szokásunkhoz híven adónemenként járjuk körbe a változásokat, s részletesen szólunk a járulékfizetésre vonatkozó újdonságokról is. Azt persze, hogy a válság szó mikor kerül ki a szótárunkból, még nehéz lenne megjósolni.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2010. december 10.) vegye figyelembe!