A befektetők védelme

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2010. április 23.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2010/02. számában (2010. április 23.)

A befektetések biztonsága az egyik garanciája a gazdaság megfelelő működésének, hiszen a befektetések biztosítják a piaci szereplők tőkeigényét. A hitelválság még jobban ráirányította a figyelmet a befektetők védelmének kiemelt fontosságára.

Természetesen a befektetések mindig rejtenek magukban kisebb-nagyobb kockázatot, amit a megtérülés, a nyereség mértéke ellentételez. Az üzleti kockázaton túl azonban van még egy bizonytalansági tényező: az ügyfél és a pénzügyi vállalkozás közötti bizalmi viszony kérdése, vagyis hogy mi garantálja az ügyfél pénzének korrekt, szakszerű kezelését. Érdemes megismerni azt a jogi környezetet, amely szabályozza a befektetési vállalkozások, pénzügyi szolgáltatók és ügyfeleik közötti kapcsolatot, hiszen sok esetben a befektetők nincsenek tisztában az őket megillető jogokkal, s így könnyen kiszolgáltatottá válhatnak egy-egy tranzakció során.

Tematikus összeállításunk ismerteti mindazokat a szabályokat, amelyek garantálják a cégek, magánszemélyek pénzügyi befektetéseinek, a pénz- és tőkepiac működésének biztonságát. Kiemelt teret szentelünk az ügyféljogoknak, a panaszok elintézésének, illetve a kockázatkezelésnek.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2010. április 23.) vegye figyelembe!