Nyugdíjrendszer ma és holnap

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2008. június 6.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2008/05. számában (2008. június 6.)

Minden vállalkozás célja, hogy folyamatosan növekedjen, jövedelmezősége egyre magasabb szintet érjen el. Ehhez óhatatlanul fejlesztésekre, beruházásokra van szükség. A tervezett beruházások nem csak a szükséges pénzügyi források előteremtésekor állítják nehéz feladat elé a cégeket. Az sem egyszerű dolog, hogyan jelenítsék meg az egyes gazdasági mozzanatokat a társaság könyveiben, milyen számviteli szabályoknak kell megfelelniük.

Tematikus összeállításunkban áttekintjük a beruházások általános folyamatát, a döntés előkészítése során elvégzendő gazdaságossági számításoktól kezdve a forráskeresésen át a konkrét ügylet megkötéséig. Részletesen foglalkozunk a beruházások elszámolásával, értékelésével, az amortizációval. Külön fejezetet szentelünk a beruházás üzembe helyezésének, nyilvántartásának, a könyvelési és számlázási kérdéseknek. A különszám hangsúlyos részét képezik a társasági adóban és a személyi jövedelemadóban biztosított kedvezmények.

A könnyebb érthetőséget ezúttal is fogalomtár segíti. A Függelékben a beruházásokkal kapcsolatosan született fontosabb adóhatósági állásfoglalásokat adjuk közre.

A szerkesztők

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2008. június 6.) vegye figyelembe!