4. Bankkártya-szolgáltatások

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. szeptember 11.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2007/06. számában (2007. szeptember 11.)

A bankválasztással kapcsolatban nagyon gyakran a bankkártyahasználat jut eszünkbe, hiszen a sok millió, különböző típusú és felhasználási körű bankkártya mindennapi életünk részévé vált, mind a privát szférában, mind pedig a vállalkozások körében.

Tény, hogy könnyen, gyorsan, egyszerűen fizethetünk bankkártyával, de tartsuk mindig szem előtt a biztonsági szabályokat. Amikor eldöntjük, hogy bankkártyát igényelünk, alaposan mérjük fel a lehetőségeket, először ne is a kártyapiac kínálatát, hanem azt, hogy ahol és amire használni akarjuk a bankkártyát, ott és azzal kapcsolatban vannak-e speciális követelmények (pl. meghatározott típusú bankkártya). Az USA-ban például csak hitelkártyát fogadnak el, úgynevezett debitkártyát nem. Nem használható elektronkártya sem. Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás csak úgynevezett nagy presztízsértékű kártyát kíván használni (pl. VISA GOLD, MasterCard GOLD stb. kártya tartozik ebbe a körbe).

4.1. A bankkártyaválasztás szempontjai

Első feladat annak eldöntése, hogy mire kívánjuk használni a bankkártyát. Ha belföldön és külföldön egyaránt használni kívánjuk, akkor nemzetközi kártyatársaság logójával ellátott bankkártya szükséges. Ilyen pl. a VISA, a MasterCard, az AMEX, a Diners.

Ha csak belföldön akarjuk használni a kártyát, akkor magyar belföldi bankkártya egyelőre nincsen, viszont választhatunk különböző vásárlóegységekben használható kártyát. Több EU-országban van kizárólag belföldön használható bankkártya. Várható, hogy a következő években a magyar igénylők is nagyobb számban kérnek majd egy-egy országban használható bankkártyát, mert folyamatban van bizonyos egységes szabályok kialakítása az euróövezet országaiban, illetve mindazon országokban, amelyekből bankok csatlakoznak a European Payment Council által létrehozott SEPA-hoz (Single Euro Payment Area).

4.1.1. Debitkártyák

A használati kör, használati terület meghatározásával egyidejűleg kell dönteni arról is, hogyan biztosítsuk a bankkártya fedezetét: elhelyezzük a szükséges összeget bankszámlán és debit- (betéti) kártyát igényelünk, vagy hitelt veszünk igénybe és hitelkártyát használunk.

A betéti kártyák nagy előnye, hogy általában nem tudunk "túlköltekezni", hiszen a fedezetnek rendelkezésre kell állnia. Tény azonban, hogy az automatizált bankkártyarendszerek teljes mértékig nem zárják ki a túlköltést, mivel az elfogadóhelyek esetenként hosszabb idő elteltével kérik a vásárlás ellenértékét a bankjukon keresztül. Ennek pedig az a következménye, hogy az autorizációs folyamat eredményeként zárolt összeg automatikusan felszabadult. A bankkártyahasználattal keletkezett tartozást mindenképpen meg kell fizetni.

4.1.2. Hitelkártya

A hitelkártyák nagy népszerűségnek örvendenek ma Magyarországon is. A bankok sokféle akcióval keresik meg a leendő ügyfeleket, illetve a már meglévő, más szolgáltatásaikat igénybe vevő ügyfeleiket.

A hitelkártya-használat azonban odafigyelést kíván. Először is el kell döntenünk, hogy kívánunk-e kamatot fizetni a kártyaköltések után. Ha nem, akkor a vásárlások teljes összegét vissza kell fizetnünk a türelmi időszakban, továbbá meg kell fizetnünk a készpénzfelvételek teljes összegét és azok díját is. Egyébként ugyanis kamatot számít fel a bank. Amire ügyelni kell: a kamatmentesség csak a vásárlások összegére vonatkozik, a hossza pedig attól függ, hogy a vásárlás mikor volt a türelmi időszakhoz képest.

4.1.3. Internetes kártyák

Speciális bankkártyák az úgynevezett internetes kártyák, amelyek nevükből következtethetően kizárólag internetes vásárláshoz használhatók. Ha ezt a vásárlási módot preferáljuk, érdemes ilyen kártyát igényelni, hiszen ezzel gyorsan és egyszerűen intézhetők a fizetések.

4.1.4. Co-branded kártya

Az elmúlt években terjednek az úgynevezett co-branded kártyák. Ezeket bank és más szervezet (pl. biztosító, légitársaság, telekommunikációs társaság stb.) bocsátja ki, közös névvel, és mindkét "névadó" szervezet meghatározott szolgáltatásainak igénybevételét biztosítva.

Például biztosítótársaság és bank közös ügylete esetén tipikusan baleset- és poggyászbiztosítást kap az ügyfél.

A légitársaságok különböző kedvezményes repülőutak igénybevételét, pontgyűjtő akciókat stb. biztosítanak, mely utóbbiak ugyancsak légi utazásra válthatók.

4.1.5. Széchenyi Kártya konstrukció

A bankkártyák között különleges helyet foglal el a Széchenyi Kártya, amely speciális hitelkártya vállalkozások számára. Több bank is jogosult ilyen bankkártya kibocsátására, lényegében azonos, vagy legalábbis nagyon hasonló feltételekkel.

A megegyező feltételek az igényléshez szükséges dokumentumokra, valamint gazdálkodási eredményekre vonatkoznak, valamint az állami támogatást foglalják magukban. Utóbbi két részből áll: kedvezményes kamattámogatásból és a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalásából, amelyet nemfizetés esetén érvényesíthet a Széchenyi Kártyát kibocsátó bank.

A Széchenyi Kártya igénylésekor a vállalkozásnak kell kiválasztania azt a bankot, amelytől kéri a kártya kibocsátását.

Mivel a Széchenyi Kártya konstrukció szigorúan, részletesen szabályozott, zárt konstrukció, a kibocsátó bankok számára kevés lehetőség van speciális feltételek alkalmazására. Alapvetően az határozza tehát meg, hogy a vállalkozás melyik bankot részesíti előnyben, hogy a lehetséges bankok közül melyiket ismeri, melyiket ajánlották számára, mennyire van közel a székhelyéhez, illetve az ügyintézés helyéhez a bankfiók. Arra példa tehát ez a konstrukció, amikor elsődlegesen szubjektív megfontolások alapján lehet, sőt kell dönteni.

Ugyanakkor arra is ügyelni kell, hogy néhány speciális, pontosabban bankspecifikus feltétel is érvényesül a Széchenyi Kártya konstrukcióban. Ilyen pl. a számlavezetési kedvezmény, hiszen ahhoz, hogy Széchenyi Kártyát kibocsásson a bank, szükséges bankszámla nyitása. Annak feltételei viszont jelentősen eltérhetnek a különböző bankokban.

Célszerű tehát a választás előtt azt feltérképezni, hogy a különböző bankokban milyen feltételeket kell még teljesíteni a Széchenyi Kártya-hitel igénybevételéhez, és azok számunkra elfogadhatók-e. Pontosabban: melyik bank feltételrendszerét kívánjuk vagy tudjuk teljesíteni.

4.2. Mire ügyeljünk a bankkártya kiválasztásakor?

Minden bankkártya használata során fontos a költségek ismerete, amely magában foglalja az éves kártyadíjat, valamint a készpénzfelvételi díjat és a bankok által felszámított egyéb díjakat, költségeket.

Ugyancsak lényeges a limitek megfelelő beállíttatása. A limit más a készpénzfelvételek, illetve a vásárlások vonatkozásában, és érvényesül napi és heti összegkorlát, valamint használati szám (tranzakciószám) korlát. Ellenőrizni kell, hogy a kibocsátó bank milyen korlátokat támaszt az általunk igényelni kívánt bankkártya vonatkozásában, illetve lehet-e, és hogyan lehet a korlátokat (limiteket) egyszerűen, gyorsan módosítani.

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2007. szeptember 11.) vegye figyelembe!