Foglalkoztatási formák és közterheik

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 12.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2006/05. számában (2006. május 12.)

Különszámunkban a foglalkoztatási jogviszonyokból származó jövedelmekhez kapcsolódó személyijövedelemadó-, járulék- és egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettségekről adunk tájékoztatást, amely segítséget nyújthat a munkáltatóknak, kifizetőknek (foglalkoztatóknak) a jogszerű bevallási és fizetési kötelezettség teljesítéséhez.

Összeállításunk jogviszonyonként foglalkozik a közterhek egy részével, de kitér azokra a juttatásokra is, amelyekhez a címben említett közteher kapcsolódik, de konkrétan magánszemélyhez nem köthetők.

Ismertetjük azt az új rendszert is, amely a járulékok szempontjából foglalkoztatónak minősíti azokat a gazdálkodó szervezeteket, magánszemélyeket, akik a magánszemély eredeti jogviszonyára tekintettel jövedelmet juttatnak.

Számba vesszük a cím szerinti közterhekhez kapcsolódó kedvezményeket, s kitérünk a munkaviszonyhoz kapcsolódó támogatásokra is.

Különszámunkat a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja-tv.), a társadalombiztosítás ellátásaira, a magánnyugdíjra jogosultakról és e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj-tv.) és az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (Eho-tv.) rendelkezései szerint állítottuk össze.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. május 12.) vegye figyelembe!