A hatósági eljárások szabályai

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. január 1.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2006/01. számában (2006. január 1.)

Valamilyen módon minden cég kapcsolatba kerül a közigazgatással: engedélyezés, igazolás vagy éppen ellenőrzés formájában.

A hatósági eljárásokra számtalan rendeletszabály vonatkozik, többnyire a különféle gazdasági tevékenységekhez, engedélyekhez kötötten. Vannak azonban olyan előírások, amelyek valamennyi hatósági eljárásra vonatkoznak. Ezek a passzusok képezik az amúgy szerteágazó hatósági eljárási rendszer alapját.

2005 novemberétől hatályos az addigi általános rendelkezéseket tartalmazó jogszabály helyébe lépő, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény. Ez évi első tematikus összeállításunkban e törvény rendelkezéseit foglaljuk össze. Áttekintjük az ügyfelek jogait és kötelezettségeit az elsőfokú eljáráson át a jogorvoslati rendszeren keresztül a végrehajtási procedúráig. Külön foglalkozunk az elektronikus ügyintézéssel, mint a jövő közigazgatásával. A kiadványt hagyományosan a jobb érthetőséget szolgáló jogszabályi definíciókat tartalmazó Függelék zárja.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2006. január 1.) vegye figyelembe!