Engedélyek a vállalkozási tevékenységhez

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. szeptember 13.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2005/07. számában (2005. szeptember 13.)

Szinte minden cég találkozik engedélyező hatósággal, hiszen a jogállam többek között így biztosítja a gazdasági viszonyok rendjét, így védi a forgalmi biztonságot, s nem utolsósorban a fogyasztókat. A vállalkozás szabadsága tehát nem jelenti azt, hogy bizonyos tevékenységekhez ne lenne szükség valamilyen hatósági engedélyre. Adott esetben magának a cégnek a működéséhez kell beszerezni engedélyt a hatóságtól.

A hatósági engedélyekhez kötött gazdasági tevékenységeken túlmenően fontos szerepe van a telepengedélynek, illetve az üzletek működési engedélyének. Tematikus összeállításunkban e két területnek kiemelt helyet biztosítottunk. Ezenkívül számos olyan kérdéssel foglalkozunk, amely számot tarthat a vállalkozások többségének érdeklődésére akár szolgáltatói, akár megrendelői oldalon.

A függelékben a különféle, a témához kapcsolódó iratminták mellett olvasóink megtalálhatják azoknak a tevékenységeknek a listáját, amelyeket csak valamilyen hatósági engedély birtokában lehet végezni. A könnyebb eligazodás véget feltüntettük a tevékenység ágazati osztályba sorolására vonatkozó TEÁOR-számot is.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2005. szeptember 13.) vegye figyelembe!