Adók, járulékok, illetékek 2005

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. november 19.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2004/08. számában (2004. november 19.)

Ismét előttünk az új adóév, s annak rendje-módja szerint megjelentek a 2005-re vonatkozó adózási, járulékfizetési és illetékszabályok. Aki időt nyer, pénzt nyer, tartja a mondás, eért érdemes az elkövetkező hónapot a felkészülésnek szentelni, hogy január 1-jétől már biztonsággal eligazodhassunk a közterhekkel kapcsolatos megváltozott szabályok között.

Jövőre a személyi jövedelemadózásban kell a legtöbb újdonságra számítanunk, de a törvénymódosítás ezúttal is érintette a társasági adót, az osztalékadót, az általános forgalmi adót, az egyszerűsített vállalkozói adót, valamint a jövedéki adót. Részben új előírások vonatkoznak majd az illetékekre. A változások érintik a társadalombiztosítási járulékokkal kapcsolatos kötelezettségeket is.

Év végi különszámunkat hagyományosan január 1-jétől érvényesülő közterheknek szenteljük. A törvény előkészítésében részt vett szerzőink ezúttal is pontról pontra, adónemről adónemre áttekintik és megfelelően értelmezik a megváltozott paragrafusokat, s megismertetik az olvasóinkat a módosítások céljával, lényegével, hatásaival.

A munka reményeink szerint biztos támpontot, fogódzót jelent majd a vállalkozások számára, amikor tervezni kezdik a jövő évi pénzügyi, gazdasági stratégiájukat. A részletes feldolgozást tartalmazó különszám mellett a napi munkában is jól használható segédlet lehet a cégvezetők kezében.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. november 19.) vegye figyelembe!