Ingatlankalauz

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. szeptember 10.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2004/07. számában (2004. szeptember 10.)

Mindenkinek szüksége van valamilyen ingatlanra, hiszen valahol létezünk, vállalkozásunknak működnie kell. Nem mindegy azonban, hogy milyen jogcímen használjuk a lakhelyünkül, cégünk székhelyéül, telephelyéül szolgáló épületet, telket. Mozgásterünket ugyanis nagyban befolyásolja, milyen jogokkal rendelkezünk az ingatlan használata során, s milyen kötelezettségekkel kell számolnunk.

Különszámunkban sorra vesszük az ingatlanhasználat különféle módozatait a tulajdonlástól a bérlésen, lízingelésen keresztül a szívességi használatig. Szót ejtünk arról is, hányféle úton kerülhet egy ingatlan a magánszemélyek, a vállalkozások, illetve a különféle szervezetek tulajdonába. Foglalkozunk az építkezőket érintő kérdésekkel, különös tekintettel a beruházó és a kivitelező kapcsolatára.

Külön teret szentelünk az ingatlanszerzéshez kapcsolódó illeték-, adózási és számviteli kötelezettségeknek, valamint az ingatlanra vezetett végrehajtásnak. A függelékben a témához kapcsolódó fogalmi meghatározások és szerződésminták kaptak helyet.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. szeptember 10.) vegye figyelembe!