Munkaügyi kiskáté

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. május 7.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2004/05. számában (2004. május 7.)

A különféle magánjogi megoldások terjedése ellenére a hazai foglalkoztatás legfontosabb szegmense a munkaviszony. Nemcsak nálunk, hanem egész Európában megfigyelhető az a jogpolitikai szándék, hogy a foglalkoztatás kereteit elsősorban a munkaviszony biztosítsa.

1996 óta nem foglalkoztunk a szűk értelemben vett munkajoggal, vagyis a munkaviszonyból fakadó jogokkal és kötelezettségekkel. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a Munka Törvénykönyve számtalan jelentős módosuláson esett át.

Tematikus összeállításunkban az immár EU-konform szabályok alapján tekintjük át mindazokat a kérdéseket, amelyek a cég mint munkáltató szempontjából fontosak lehetnek.

A munkaviszonyra vonatkozó általános tudnivalók bemutatása után alapvetően a Munka Törvénykönyvének rendszerét követve foglalkozunk a munkaviszony létesítésével, megszüntetésével, a munkavégzésre vonatkozó passzusokkal, a munka- és pihenőidővel, a munka díjazásával, a kárfelelősséggel, a vezetőkre vonatkozó sajátosságokkal, illetve a munkaügyi viták elintézésének módjaival. Külön teret szentelünk a magyar foglalkoztatásban újnak mondható munkaerő-kölcsönzéssel, illetve távmunkával. A függelékben kapott helyet az Egységes Munkaügyi Nyilvántartásra, a kollektív szerződésekre, a szakszervezeti jogokra, illetve az üzemi tanácsra vonatkozó ismertetés.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2004. május 7.) vegye figyelembe!