Környezetvédelmi kötelezettségek minenkinek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. március 8.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2002/03. számában (2002. március 8.)

A környezetvédelem drága mulatság, a környezetbarát technológiák, a minden igényt kielégítő biztonsági berendezések jelentős többletkiadásokkal járnak, de a környezet védelmét szolgáló beruházások hosszabb távon mégis olcsóbbak a cég számára, mint viselni a környezetkárosításból fakadó retorziókat. A jog egyre szigorúbb s részletesebb előírásokkal próbálja érvényre juttatni a környezetvédelmi szempontokat a gazdaságban, a hatóságok pedig egyre kevésbé elnézőek a környezetet szennyező, károsító vállalkozásokkal szemben.

Az a cég, amelyik ma még nem fordít kellő figyelmet a környezetvédelmi szempontokra, előbb-utóbb óhatatlanul hátrányba kerül, esélye sem lesz arra, hogy támogatásokhoz jusson, s komoly tényezőként jelenjen meg a piacon. A környezetvédelmi igények negligálása nem egy esetben a cég tevékenységének a végét jelentheti.

Különszámunkban összefoglaljuk, milyen általános környezetvédelmi követelményeknek kell megfelelniük a cégeknek. Áttekintjük a cégműködéshez szükséges engedélyek feltételeit, az előírások megsértőivel szembeni szankciókat. Szólunk arról is, mely hatóságok, milyen jogkörrel rendelkeznek a gazdálkodókkal szemben. Külön fejezetet szentelünk a cégműködés befejezésével együtt járó környezetvédelmi feladatoknak. A szabályok közti eligazodást ezúttal is részletes fogalomtár segíti. A függelékben azoknak a tevékenységeknek a listáját adjuk közre, amelyekhez a cégeknek környezetvédelmi megbízottat kell foglalkoztatniuk.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2002. március 8.) vegye figyelembe!