Cégek közzétételi és bejelentési kötelezettségei

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. október 6.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2000/07. számában (2000. október 6.)

A gazdasági viszonyok, az üzleti forgalom biztonságának egyik alapvető biztosítéka a nyilvánosság. A cégeknek - megalakulásuk pillanatától egészen a megszűnésükig – számtalan, a működésükkel, a gazdálkodásukkal, a tulajdoni viszonyaikkal, a gazdasági helyzetükkel kapcsolatos adatot, információt kell megosztaniuk a széles közönséggel. A jog e cél érdekében határozza meg a vállalkozásokat terhelő különféle közzétételi kötelezettségeket. A közzétett információk nagy segítséget nyújtanak ahhoz, hogy megközelítőleg reális képet kapjunk meglévő vagy leendő üzleti partnereinkről.

A cégeket terhelő közzétételi kötelezettségek jelentős része csaknem valamennyi vállalkozást érinti, másik részük pedig a gazdálkodók jellege szerinti, egyedi kötelezettséget ír elő. A közzététel elmulasztása szinte mindig súlyos következményekkel jár, adott esetben bírságkiszabást vonhat maga után, de akár a cég működésének megszűnését is eredményezheti.

Összeállításunkban áttekintést adunk a legfontosabb általános jellegű kötelezettségekről, s összefoglaljuk a gazdálkodók szűkebb körét érintő egyedi közzétételi feladatokat is. A kötelezettségek ismertetését az adott területre vonatkozó főbb szabályok leírása egészíti ki. Hasznos gyakorlati tudnivalókkal is szolgálunk a helyes és pontos közzétételhez. A különszám végén áttekintjük a szinte valamennyi vállalkozást érintő, fontosabb bejelentési kötelezettségeket.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. október 6.) vegye figyelembe!