Határidő 2000. július 16. (Kft., rt. – kötelező tőkeemelés vagy átalakulás)

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. április 28.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2000/04. számában (2000. április 28.)

A gazdasági társaságokról szóló CXLIV. törvény (Gt.) 1998. június 16-ai hatálybalépésekor már bejegyzett korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság legkésőbb 2000. június 16-áig köteles kiegészíteni jegyzett tőkéjét a törvényben meghatározott tőkeminimumra, azaz 3, illetve 20 millió forintra. Amennyiben ezt a követelményt a társaság nem tudja vagy nem akarja teljesíteni, az említett időpontig köteles átalakulni olyan társasági formába, amely megfelel a cég jegyzett tőkéjének. Az említett kötelezettség elmulasztása a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását vonja maga után, amely akár a cég megszűnését is eredményezheti.

A tőkeemelésre engedett kétéves türelmi idő közelgő lejárta ellenére a cégbíróságok szerint az érintett társaságoknak csupán kis része tett eleget a kötelezettségének. Úgy látszik, a többség az utolsó pillanatra halogatja a döntést.

Összeállításunkkal nekik igyekszünk segítséget nyújtani azzal, hogy összefoglaljuk a tőkeemelés társasági, cégjogi, adózási és számviteli szabályait, s áttekintjük a tőkeemelés különféle megoldásait. A különszámot azok is haszonnal forgathatják, akik a tőkeemelés helyett a cég átalakulásáról vagy megszűnéséről határoznak.

A határidő tehát közeleg, de még nem késő dönteni...

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. április 28.) vegye figyelembe!