Számítástechnikáról cégvezetőknek

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 8.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2000/02. számában (2000. március 8.)

Az első számítógépe megépítése és alkalmazása között kb. tíz év telt el. A fejlődés azóta annyira felgyorsult, hogy ma már a XXI. század elején, a számítógépek szerepe a levegőhöz hasonlítható: az élet elképzelhetetlen nélkülük. A cégeknek ezért szinte napról napra fejleszteniük kell a számítógépparkjukat, a hálózatukat. "Ha egy szervezet vezetése valamely tevékenységet hatékonyabbá kívánja tenni, akkor ezt elsősorban az információ-rendszernek és működésének korszerűsítésével teheti meg" – írja egy 1996-ban megjelent szakkönyv. És valóban: ha a vállalatvezetés néhány éve még úgy vetette fel a kérdést: "megengedhetjük-e magunknak, hogy korszerű információ-rendszerünk legyen?" – ez a kérdés ma így hangzik: "Megengedhetjük-e magunknak, hogy ne legyen korszerű információ-rendszerünk?"

Összeállításunkban választ próbálunk adni arra, hogy milyen a korszerű információ-rendszer, milyen igényeket kell kielégítenie, hogyan kell felépíteni a hálózatot, mit jelent a vállalatirányítási rendszer. Milyen szempontokat vegyen figyelembe a vállalat vezetése – legyen szó egészen kicsi, közepes, vagy nagyvállalatról – az informatikai beruházásnál? Hogyan kezdjen hozzá, mire figyeljen? Milyen szoftverekre, programokra van szüksége a gazdálkodó szervezetnek?

Hasznos tudnivalókkal szolgálunk arra, hogy a cég miképp építheti be a mindennapjaiba az internetet, hogyan változott a domainnevek delegálása, hogyan védekezhetünk az internetes betörésekkel, illetve az egyre jobban terjedő és egyre nagyobb pusztítást előidéző vírusokkal szemben. Végül a szerzői jog és a büntetőjog számítástechnikával kapcsolatos ismereteit foglaljuk össze.

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 8.) vegye figyelembe!