Internet a cégeknél

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 8.) vegye figyelembe!

Megjelent a Cégvezetők Kiskönyvtára 2000/02. számában (2000. március 8.)

Internetelérés

Játék, pazarlás vagy a fejlődés egyedüli útja? Még mindig vannak cégek (köztük nagy multinacionális cégek is), amelyek az internetelérést valóban játéknak vagy pazarlásnak tekintik. Ezeknél a cégeknél néhány kivételezett felső vezető rendelkezik interneteléréssel, saját modemmel és egyedi előfizetéssel. A másik véglet, amikor a hálózatba kapcsolt gépek mindegyike rendelkezik interneteléréssel, a felhasználók mindegyike pedig e-mail címmel és korlátlan hozzáféréssel.

Az internetelérésnek ez a módja egyre inkább előtérbe kerül. Egyrészt nem sokkal drágább, mint néhány egyedi kapcsolat létesítése. Másrészt – anélkül, hogy munkapszichológiai fejtegetésekbe kezdenénk – senki sem tudja állandó figyelemmel végigdolgozni a munkaidejét. Aki nem internetezhet, az máshogy fog pihenni, ha lankad a figyelme, például pasziánszozik, vagy meglocsolja a virágokat. Harmadrészt – és ez a legfontosabb: a cégek internetelérése nem játék, és nem lehet egyes dolgozók privilégiuma.

Amelyik vállalat ezt nem hajlandó tudomásul venni, az egyszerűen lemarad a piaci versenyben. A szellemi foglalkozásúak körében nem lehet olyan területet találni, amely ne tudna profitálni az internet eléréséből, ne találna ott értékes információkat. És akkor még nem is említettük az e-mail előnyeit.

A fentiek folytán minden vállalkozásnak ajánlható az internetes technológia alkalmazása. Ez történhet lépésről lépésre is, és itt sem szabad szégyellni a külső szakembergárda igénybevételét. A fejlődésnek egyébként bőven van tere: egy tavalyi felmérés szerint egyelőre a magyar vállalatoknak csak 3,4 százaléka használja az internetet üzleti tevékenysége során; 24 százalékuknak van olyan honlapja, amelyen információkat tesznek közzé; további 30,3 százalékuk rendelkezik interneteléréssel, de nincs weblapja; végül csaknem felük – 42,3 százalék - semmilyen formában nem alkalmazza a technológiát (Számítástechnika, 1999. 37. szám).

E-business

Az e-business kialakulása Magyarországon az eltérő kulturális és fogyasztói hagyományok miatt várhatóan lassúbb lesz, mint mondjuk az Egyesült Államokban. Egyelőre még mindig a kézpénzfizetést részesítjük előnyben a bankkártyák használata helyett, a kártyákat Magyarországon leginkább csak pénzfelvételre használják. Ezért érthető, hogy az emberek többsége az interneten történő vásárlás lehetőségét eleve bizalmatlanul fogadja. Sok visszaélésről szóló példa látott napvilágot a bankkártyákkal kapcsolatban, ami tovább növeli a bizalmatlanságot, hiába állítják a szakértők, hogy a megfelelő szabályok betartása mellett az internetes vásárlás biztonságos, sőt sokkal biztonságosabb, mint amikor odaadjuk a bankkártyánkat a pincérnek.

Mindehhez hozzájárul az is, hogy az internetet használók száma – bár rohamosan növekszik – még jócskán elmarad a nyugat-európai átlagtól, és elektronikus áruház is kevés van. Ezen a területen a vállalkozások számára jelentős fejlődési lehetőség mutatkozik.

Csak fokozatosan!

Az e-business felé vezető úton az első lépés a házon belüli, majd az internetes levelezés (e-mail) kiépítése, a számítógépes csoportmunka alkalmazása. A következő lépcsőfok lehet egy statikus weboldal megjelentetése, amelyet később dinamikussá, majd interaktívvá tehetünk. Ezzel elérhető, hogy üzleti partnereink éjjel-nappal kapcsolatban állhatnak cégünkkel, megrendeléseiket interneten bonyolíthatják, hozzáférhetnek a legfrissebb katalógusainkhoz, műszaki dokumentációinkhoz, egyszerűen kapcsolatba léphetnek a szakembereinkkel stb. Még egyszer hangsúlyozandó a fokozatosság: először próbáljuk ki a levelezést, a böngészést!

Kisvállalkozások internet-hozzáférése

Kisvállalkozásoknál, két-három hálózatba kötött gép esetén már nem érdemes minden géphez egyedi internetelérést kapcsolni (egyedi telefonvonal, modem, előfizetés, postafiók stb.). Az internet-elérés sokkal hatékonyabb módja a router alkalmazása, amellyel több, hálózatba kötött gép egyetlen telefonvonalon (ISDN-vonalon, bérelt vonalon) keresztül egyszerre elérheti az internetet. Az internet eléréséhez, a csoportos postafiók kezeléséhez valamilyen szoftver használata is szükséges. Ilyen szoftverrendszereket tartalmaznak a már említett Small Business csomagok. De más megoldások is rendelkezésre állnak, például az APEXX cég Teaminternet nevű routere, amely egyszerre biztosítja az internet router funkciót (több felhasználós egyidejű internetelérés), kezeli a postafiókokat, sőt még "tűzfal" funkcióval is rendelkezik, meggátolva az illetéktelen behatolásokat rendszerünkbe. De ezek csak a Teaminternet alapfunkciói, amik mellett lehetővé teszi intranetes weboldalak publikációját, és cégünk weboldalának internetes közzétételét is. (A Teaminternet szerveren Linux-alapú Samba rendszer fut.)

VÍRUSOK

A vírusok terjedése

Mint az előzőekből kiderült, a legkisebb cégek is nehezen képzelhetők el számítógépes hálózatok, internetelérés nélkül. Míg korábban a vírusok legfőbb terjesztői a floppilemezek voltak, manapság a hálózatok és az internet révén a vírusok sokkal könnyebben terjednek, a felhasználók sokkal inkább kiszolgáltatottak a vírusokkal szemben. Számítógépes vírusokról mindenki hallott, a kevésbé szerencsések találkoztak is már velük. Az elnevezés eredete talán kevéssé közismert. A vírus terjedéséhez mindig szükség van valamilyen gazdaszervezetre, programra, dokumentumokhoz kapcsolódó makrókra, ezek nélkül nem tudna károkat okozni. Hasonlóképpen működik tehát, mint a biológiai vírus, amely a gazdasejt DNS-e nélkül képtelen a szaporodásra. Helytelen tehát a "baktérium" elnevezés, vagy a tréfás "baci" becézgetés, ezek az organizmusok ugyanis rendelkeznek saját DNS-sel. A védekezés leghatékonyabb módja a biológiai vírusokhoz hasonlóan a megelőzés.

Melissa, Papa és társaik

A Melissa vírus nem csinál nagyobb disznóságot, mint azt, hogy túlterheli levelezési szerverünket, és "áldásos" tevékenységét elősegítendő belepiszkál a Windows regisztrációs adatbázisába, valamint a Microsoft Wordben kiiktatja azt az ellenőrzést, amely megkérdezi, hogy meg akarjuk-e nyitni a makrókat tartalmazó dokumentumokat. Nem tartozik tehát a legkártékonyabb vírusok közé, mégis két fontos dologra irányítja rá a figyelmet.

Egyfelől a Melissa vírus felbukkanása óta nem segít az a szabály, hogy a megbízhatónak ítélt helyekről kapott dokumentumokat bátran megnyithatjuk, azok biztosan nem tartalmaznak vírust. Ugyanis a Melissa úgy működik, hogy a felhasználó tudta nélkül annak levelezési listájában szereplő összes címre elküldi a fertőzött dokumentumot. Az e-mailen történő terjedés feltétele, hogy a fertőzött dokumentumot Microsoft Outlook programmal nyissuk meg, mert a vírus ezt a rendszert használja. (A vírus egyébként a Microsoft Wordön keresztül is képes terjedni a fertőzött dokumentumok révén.)

A másik riasztó jelenség, hogy a vírus kódja könynyen visszafejthető, és viszonylag kis hozzáértéssel könnyen készíthetők újabb változatai, melyeket az aktuális vírusirtó programok nem ismernek fel. A Melissa első mutációja a Papa nevű vírus volt, ezután következett a szintén Outlook által terjedő vírus, amely ZippedFiles vagy ExploreZip néven vált hírhedtté, ez azonban már elődeinél nagyobb károkat okoz: a Microsoft Excel, Word és PowerPoint által készített dokumentumaink hosszát 0-ra állítja.

Az internetet, e-mailt használók bizonyára találkoztak már olyan üzenettel, amely új, veszélyes vírus felbukkanására figyelmeztet. A levél küldője kéri, hogy az üzenetet továbbítsuk levelezőpartnereinknek a baj megelőzése érdekében. (A legutóbbi ilyen üzenet a Wobbler nevű vírusról szólt, amelyet "How to Give a Cat a Colonic", vagy "California" című e-mail terjeszt. A figyelmeztető levél egy a Melissánál sokkal ádázabb vírus felbukkanásáról tudósít, megbízható forrásokra hivatkozva. Az üzenet azonban beugratás: ilyen vírus sohasem létezett. Ezután könnyen abba a hibába eshetünk, hogy a következő ilyen üzenetet nem vesszük komolyan.)

A vírusirtó programok

Frissítés

Egyszerűen elkerülhetetlen, hogy gépünket vírusvédelemmel lássuk el. Tudni kell, hogy nem elég egy vírusirtó programot egyszer megvásárolni és feltelepíteni. Egy régebbi adatbázissal rendelkező program ugyanis nem ismeri fel az újabb vírusokat. Minden vírusirtó program adatbázisát rendszeresen frissíteni kell. A rendszerek ára általában egy évig tartalmazza a havi ingyenes frissítést, ezen idő letelte után kedvezményesen lehet hozzájutni az újabb verziókhoz. A frissítés történhet interneten keresztül, ahol a szoftvercég honlapjáról a regisztrációs kártya visszaküldése után kapott jelszóval lehet letölteni az újabb verziókat. Más szoftvercégek igény esetén postán küldik el a frissítéseket, megint mások ingyen engedélyezik a letöltést, azzal, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy olyan kereskedelmi termékről van szó, amely szerzői jogi védelem alatt áll, és csak az töltse le a programot, aki rendelkezik jogtiszta példánnyal.

Shareware-verziók

Baj esetén letölthetünk kipróbálásra szánt (shareware) verziókat, melyek egy-két hónapig hajlandók működni, utána felkérnek, hogy amennyiben elégedettek vagyunk a program nyújtotta szolgáltatásokkal, szíveskedjünk megvenni a szoftvert.

A hálózat védelme

Számítógépes hálózatok esetén hatékonyabb, ha nemcsak a gépek egyedi védelmére törekszünk, hanem az egész hálózat felett őrködő megoldásokat keresünk. Ilyenkor a vírusellenőrző programot a szerverre kell feltelepíteni, és az onnan telepíthető a munkaállomásokra. Erre kifinomult megoldást nyújt például a Dr. Solomon Anti-Virus Toolkit. Ennek létezik egyedi gépekre szánt változata, valamint NetWare és Windows NT hálózatokra készített szerverváltozata is. Utóbbiakról az egész hálózat vírusvédelme ellátható. A programrendszer három fő részből áll:

- "Management server", amely az időzített automatikus víruskeresést koordinálja, fogadja a riadójelzéseket, valamint jelentéseket készít az egész hálózat állapotáról,

- "Repository", amely a munkaállomás-típusokhoz készített vírusadatbázisokat tartalmazza (ezt kell időszakonként frissíteni),

- "Management console", a keretprogram, amellyel az egész rendszer működése adminisztrálható (az időzítések beállítása, a munkaállomásokon lévő vírusvédelem frissítése stb.).

Az erőforrások hatékony kihasználása, a sebesség növelése érdekében megtehető, hogy a három fő alkotórész fizikailag külön gépen helyezkedjen el. A Dr. Solomon Anti-Virus Toolkit nagyobb hálózatok vírusvédelmét kiválóan ellátja, de szaktudást, rendszerfelügyeletet igényel (ami a nagy hálózatoknál szükségszerűen jelen is van).

Ingyen kipróbálható vírusellenőrzés

A piacon számtalan hatékony vírusellenőrző programcsomag van jelen, mint már szó volt róla, legtöbbjük ingyen kipróbálható. Ízelítőül érdemes meglátogatni az Origo szoftverbázisát www.origo.hu/ szoftverbazis/ virusvedelem/. És bár tény, hogy tökéletes, minden bajra gyógyírt jelentő vírusvédelmet eleddig nem sikerült készíteni, egy biztos: vírusvédelem nélkül nem lehet meglenni.

Tóth András

 

Figyelem! Kérjük, az értelmezésénél a megjelenés időpontját (2000. március 8.) vegye figyelembe!